torstai 5. maaliskuuta 2015

Leikkauspäivä lyöty lukkoon

Tänään tuli vietettyä "muutama" tunti Peijaksessa, tulotarkastuspäivän tapaamisissa. Päivä alkoi klo 8 ryhmätapaamisella, jossa kirurgi kertoi pääpiirteittäin eri leikkausmuodoista, ravitsemusterapeutti kertoi leikkauksenjälkeisestä ruokavaliosta pähkinänkuoressa, psykologi esittäytyi ja sairaanhoitajakin kävi kääntymässä. Tämän jälkeen alkoivat yksilötapaamiset.

Itse suuntasin ensimmäisenä ravitsemusterapeutin juttusille. Ravitsemusterapeutin kanssa sovittiin, että aloitan "pusseilun" taasen maanantaina. Eli nyt on viimeiset päivät aikaa nauttia hyvästä ruoasta, sen jälkeen alkaa tiukka ene-dietti, sitten olaankin jo leikkauspöydällä ja pienimahaisen ruokavalio voi alkaa.

Siitä sitten ravitsemusterapeutilta menin kahvion kautta kirurgin tapaamista odottamaan. Kirurgin kanssa juteltiin leikkauspäivästä ja hän kyseli että onko se ehdotettu 27.4 ok... Tokaisin, että sillä mennään mitä annetaan, että kerkee sentään vielä muutamaksi viikoksi töihin takasikkin ennen sopparin loppumista, niihin viimehetken kiireisiin. Sitten kirurgi katseli koneelta, että olikin tullut yksi peruutusaika, että mitenkäs sopisi aikaistaa leikkausta viikolla. Minä toki sitten otin tuon tarjotun ajan, eli leikkaus on nyt sitten lyöty lukkoon ja leikkauspäivä on maanantaina 20.4!
6½ viikkoa enää aikaa, saako jo alkaa laskemaan päiviä?
Ennen kirurgille pääsyä olin siinä toivossa, että pääsisin sleeve-leikkaukseen. Kirurgin kanssa juteltua päädyttiin nyt sitten kuitenkin ihan siihen ohitusleikkaukseen. Ohitusleikkaus ihan vain sen takia, että BMI on niin korkea, että hyötyisin enemmän siitä ohituksesta. Eli näillä nyt mennään..

Intopiukeena kirurgin luota siirryin seuraavaan huoneeseen sairaanhoitajan vastaanotolle, jossa nyt ei sen kummempaa ollut, kuin käytiin esitietolomake läpi ja sain sairaslomatodistuksen tuosta päivästä töihin viemisiksi.

Siitä sitten alkoi parin tunnin odotus päivän viimeiseen tapaamiseen. Anestesialääkärin vastaanotto piti alkaa klo 12, mutta nukkumatti oli hieman myöhässä aikataulusta ja 12.30 pääsi ensimmäinen ihminen vasta sisään. Itse pääsin herraa tapaamaan vasta klo 13.30! Onneksi odottaessa oli näitä muita leikkaukseen menijöitä seurana ja heidän kanssaan tulikin vaihdettua ajatuksia tästä koko hommasta. Anestesialääkärin luona käytiin läpi röntgenkuvat ja labrat, missä alkuviikosta kävin, sekä olematon nukutushistoriani. Siinäpä se päivä sitten olikin.

Seuraava käynti Peijaksessa on leikkausta edeltävä päivä 14.4, vajaa viikko ennen leikkausta. Sillon on mm. ravitsemusterapeutin opeutslounasta ja fysioterapeutin tapaaminen.

4.6.2014 istuin ensimmäistä kertaa lääkärin vastaanotolla puhumassa lihavuusleikkauksesta ja nyt vihdoin on leikkauspäivä lyöty lukkoon. Reilu 10kk ensimmäisestä vastaanottoajasta voi siis jo olla leikkauspöydällä. Toki joidenkin polku on ollut hieman suorempi ja nopeampi, mutta tämä on sen oman polkuni pituus. Voisinkin tehdä jossakin välissä erillisen postauksen tuosta, kuinka nopeasti laihdutusleikkaukseen voi päästä, perustuen siis omaan kokemukseeni miten homma hoituu Espoossa. Ihan vain koska tähänkin blogiin näytti löytäneen joku lukija tiensä hakusanalla "kuinka pian laihdutusleikkaukseen" ja tuota tietoa muistan itsekin vuosi sitten etsineeni :)

16 kommenttia:

  1. Moi!
    En itse ole tuota leikkausta harkitsemassa, mutta huomasin että olet käynyt Jorvin lihavuusklinikalla. Minulla on sinne aika ensi viikolla, ja jännittää vähän että mitä siellä oikein tapahtuu? Sain kotiin mielettömän pinkan papereita joissa kartoitetaan ennakkotietoja, syömistä ja asenteita, sekä käskyn varata "tarpeeksi aikaa toimenpiteille"... mutta missään ei kerrota mitä toimenpiteitä :) Muistatko mitä ensimmäisellä käynnillä tehtiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lihavuusklinikalla kävin vain kerran tapaamassa obesiteettilääkäriä. Ennen kuin itse lääkärin puheille pääsin, kävin sairaanhoitajan luona ja siellä mitattiin vyötärönympärystä, verenpainetta, verensokeria ja paino. Eli ne taisivat omalla kohdalla olla niitä toimenpiteitä.
      Lääkärin luokse kun pääsin, kävimme läpi ne esitietolomakkeet, ruokailulippulappuset, aikaisemmat laihdutusyritykset ja sitten jo puhuttiinkin siitä leikkauksesta. Lääkäri teki omia pieniä tutkimuksia, mm. sydämen ja keuhkojen kuuntelu jne.

      Valitettavasti tämän paremmin en osaa sanoa mitä on odotettavissa. Itsellä kai käynti oli hieman erilainen, kun oli tuo painonhallintaryhmä niihin aikoihin kesken ja tapaaminen liittyi aika vahvasti siihen ryhmään ja haluuni laihdutusleikkaukseen.
      Tokihan aina voi sinne klinikalle soittaa ja kysyä että mitäs nämä toimeenpiteet yms. on :)

      Poista
    2. Kiitos tiedosta ja kokemusten jakamisesta :) En ehkä viitsi soitella ja kysellä, odotan vaan innolla tuota käyntiä. Mahtavaa saada ammattiapua.

      Ja onnea matkaan leikkaukseen sinulle :)

      Poista
    3. Kiitos ja onnea myös omalle matkallesi :)

      Poista
  2. No niin, mahtavaa, kohta koittaa päivä, jonka jälkeen alkaa uusi elämä! Hieno juttu. Olen itse eneilyt viime syksyn, sain tiputettua yli 20 kg ja nyt paino alkaa hiipiä takaisin. Vttaa. Olen aiemmin ollut kielteinen leikkaukseen, mutta nyt olen alkanut ajatella, et josko sittenkin se olis vastaus tähän ylipainosta eroon pääsemiseen.
    Odotan mielenkiinnolla, miten sun projektis etenee ja toivottavasti jatkat blogin kirjoitettelua ja uuden elämän avaamista leikkauksen jälkeen.

    Tsemppiä! Ja olen pahoillani isäsi sairaudesta, tervehtymistä hänelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 5½ viikkoa, jaiks!

      Itsellä tämä laihdutusleikkaus oli oikeastaan viimeinen keino saada se muutos elämään. Montakymmentä kiloa on vuosien saatossa tullut erinäisin keinoin tiputettua, mutta ne kaikki ovat tulleet monen extrakilon kera takaisin... Olin vihdoin rehellinen itselleni ja myönsin, etten pysty pysyvään painonpudotukseen ilman apua!

      Omalle kohdalle leikkaus siis oli se ainoa polku jota pitkin jatkaa eteenpäin. Toivottavasti sinäkin löydät oman polkusi, oli se sitten leikkaus tai joku muu tapa!

      Poista
  3. Blogiisi oli kiva tutustua ja näin "laihdutusleikkausputkessa" olevalle mukava kuulla näistä aikatauluista. Itsellä alkaa 8. viikko eneilyä ja leikkaus Peijaksessa todennäköisesti loppukesästä/alkusyksystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsellä kolmas päivä (taas) menossa ja voi kuinka ärsytti mennä töissä kahvihuoneeseen, kun joku oli leiponut kakkua ja tuonut keksejäkin. Kauppaan mennessäkään ei välttynyt kuolavanalta suupielessä, kun juuri nostivat ison pellillisen tuoreita pullia paistumasta >.<

      Tsemppiä siis eneilyyn ja tulevaan leikkaukseen :)

      Terveisin:
      kaikkea herkkua tekis mieli

      Poista
  4. Hei!
    Miten sitä ohitusta perusteltiin kohdallasi toimivammaksi kuin sleeveä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sitä varsinaisesti sen kummemmin perusteltu, kuin että se on niin reilulla ylipainolla parempi vaihtoehto. Oletan että tutkimustuloksiin perustuen teki tämän päätöksen, koska ohituksella saadaan ilmeisemmin jonkin verran parempia laihdutustuloksia kuin sleevellä. Tosin, mitä olen lukenut, niin sleeveä ei ole vielä niin montaa vuotta tehty, että siitä olisi varmaa dataa verrattavaksi ohitusleikkauksen kanssa.

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta. Edellinen kysyjä edelleen :) Itselläni on leikkausaika Peijaksessa kesäkuussa. Ohituksella mennään. Kirurgilta kysyin kumpaa suosittelee, sanoi että kohdallani ohitusta mutta että itse saan valita. Sanoin että luotan suositukseen. Mietityttää kuitenkin. Se ohitettu suolen osa ja sinne vatsasta erittyvät ruoansulatusnesteet ym ihan hullu mietityttää. Jos happo jääkin sinne jonnekin mutkaan syövyttämään suolta... ei auta kuin eneillä nyt ja luottaa että kaikki menee hyvin.

      Poista
    3. Suomessa tulee vuosittain n. tuhat uutta minimahaista ja määrät ovat vain kasvussa. Uskon ja luotan siihen että leikkauksia jaksetaan tehdä edelleen ja kasvattaa potilasmääriä, koska leikkaukset ovat onnistuneita. Tokihan on hyvä tiedostaa ne komplikaatioriskit ja muut mahdolliset leikkausta seuraavat tilanteet, mutta kai se on vain uskallettava luottaa, että kaikki menee hyvin :)

      Mukava on ollut lukea muiden onnistumiskokemuksia (ja myös niitä milloin kaikki ei olekaan mennyt juuri niin kuin piti) laihdutusleikattujen fb-ryhmistä, joten voin niitä kyllä lämmöllä suositella. Siellä on saanut kysellä vapaasti jos mieltä on joku askarruttanut ja on ollut myös ilo huomata, että muutkin saattavat pohtia juuri tuota asiaa.

      Poista
    4. Niin ja vielä kovasti tsemppiä eneilyyn ja tulevaan leikkaukseen!

      Poista
  5. Kiitos kannustuksesta!
    FB-ryhmiin en ole halunnut liittyä, en halua ryhmiin kuulumisen näkyvän profiilissani. Näkyvätkö ne esim. kavereille mihin ryhmään kuulun, en edes tiedä.
    Nyt saatan näyttäytyä jo ihan vainoharhaisena mutta olen kyllä ihan terve :)
    Tällaistenkin asioiden kanssa vielä painitaan, en ole julkisesti enkä kaikille tuttaville valmis asiasta vielä kertomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silloin kun ryhmät ovat salaisia (kuten nämä muutama ryhmää ovat joihin kuulun), eivät sinun kaverit näe että kuulut sellaiseen ryhmään. Tokihan salainen ryhmä vaatii myös sen, että joku sinut sinne lisää, eli tarvitsee joku kontakti olla jo siellä ryhmässä.

      Minulle oli tärkeää, että tuo fb-ryhmä on sellainen, ettei kaikki näe minun sellaiseen kuuluvan, koska vain harvat ja valitut tietävät leikkauksesta. Ryhmän perussääntöihin kuuluu myös, että se mitä ryhmässä puhutaan jää sinne ryhmään. Eli vaikka joku tuttu siellä ryhmässä sattuisikin olemaan, niin ne jutut jää kyllä sinne ryhmään.

      Poista
  6. No niin olen miettinytkin. Rohkeasti liityn siis.
    Vertaistuki on tärkeää. Kiitos sinullekin <3

    VastaaPoista