lauantai 14. maaliskuuta 2015

Minun matkani

Joku tosiaan oli löytänyt tiensä blogiini hakusanalla "kuinka pian laihdutusleikkaukseen". Tätä tietoa muistan itsekin etsineeni vuosi sitten kun tästä leikkauksesta etsin tietoa. Yritin etsiä esimerkkitapausta Espoon/HUSsin alueen leikkauksesta, mutten saanut siihen selkeää vastausta. Johtuen ehkä siitä, että jokaisella se polku leikkaukseen on omanlaisensa... Käytyäni tulotarkastuspäivällä Peijaksessa jokin aika sitten kuulin hyvin erilaisia tarinoita, kuinka he olivat päätyneet tähän pisteeseen. Yksi oli tullut lähes samanlaista polkua kuin minä, eli työterveyslääkärin lähetteellä ja ene-ryhmän kautta, hieman nopeammalla tahdilla kuin minä. Yksi oli tullut lähes suorin vartaloin leikkausjonoon, ilman painonhallintaryhmää, ihan vain tyyliin kuukauden takaisen lääkärikäynnin jälkeen. Jokaisella oli hieman erilainen tarina, tahti riippuu varmasti hyvin pitkälti siitä, oletko perusterve eli sinulla on aikaa käydä painonhallintaryhmä läpi, vai onko jokin diabetes tai verenpainetilanne niin akuutti, että leikkaukseen meno "suoriltakäsin" olisi parempi vaihtoehto.

Itse olen lähes 30-vuotias, sairaanloista lihavuutta lukuunottamatta perusterve ihminen, mitään sairauksia ei ole... Vain vahva sukurasitus monen erilaisen sairauden osalta, joita tämä leikkaus voisi auttaa ennaltaehkäisemään. Tässä siis oma polkuni:

Toukokuu 2014
- soitto varatakseni aikaa omalle lääkärille (Espoon Samariaan)

Kesäkuu 2014
- 4.kesäkuuta ensimmäinen lääkärikäynti
- aloitin lääkärin määräyksestä laihdutuslääkkeet (Orlistat Sandoz 60mg)
- labrat, sokerirasitus ja viikon verenpainemittaukset
- 12.kesäkuuta aloitin "elämäntapaohjauksen" terveydenhoitajan kanssa Espoon Samariassa, tapaamiset muutaman kerran kuukaudessa

Heinäkuu 2014
- elämäntapaohjauksen terveydenhoitaja varasi ajan sisätauteihin erikoistuneelle lääkärille
- 23.heinäkuuta sisätautilääkärin vastaanotolla > lähete Jorvin obesiteettiklinikalle

Elokuu 2014
- Jorvista tuli postia > painonhallintaryhmä alkaa syyskuussa

Syyskuu 2014
- Jorvin painonhallintaryhmä ja ene-dietti alkoi

Lokakuu 2014
- Obesiteettilääkärillä käynti Jorvissa > ottaa yhteyttä tammikuussa ja kysyy vielä haluani lähteä lihavuuslaikkaukseen

Joulukuu 2014
- Obesiteettilääkäriltä tuli kirje jossa pyydettiin käymään labroissa ennen lääkärin soittoaikaa, mm. helikobakteerinäyte joka korvasi gastroskopian

Tammikuu 2015
- 22.tammikuuta Jorvin obesiteettilääkäri soitti > labrat ok > lähete Peijakseen

Helmikuu 2015
- Postia Peijaksesta
    - labra+röntgenlähete ennen tulotarkastuspäivää (5.3-15)
    - leikkausta edeltävä käynti 14.4
    - arvioitu leikkauspäivä 27.4.2015

Maaliskuu 2015
- 5.maaliskuuta tulotarkastuspäivä Peijaksessa
    - leikkauspäivä lyöty lukkoon: 20.4.2015
    - ene-dietti alkoi päivälleen 6 viikkoa ennen leikkausta

Huhtikuu 2015
- leikkausta edeltävä päivä 14.huhtikuuta
- leikkauspäivä 20.huhtikuuta

Kaikenkaikkiaan aika on mennyt todella nopeasti siitä ensimmäisestä lääkärikäynnistä viime kesäkuussa. Ainoa viivytys oikeastaan oli tuo kesä, jolloin ravasin "elämäntapaohjauksessa" koska kaikki paikat olivat kesälomilla ja ensimmäiset painonhallintaryhmät alkaisivat vasta syksyllä. Muutoin on menty täyttä höyryä asia kerrallaan eteenpäin asiassa. Reilu 45 viikkoa siitä, kun ensimmäisen kerran lääkärille avauduin toiveestani päästä leikkaukseen, olen vihdoin leikkauspöydällä.

2 kommenttia:

  1. Kommentoin aiemmin että oma projekti on vasta käynnistymässä... onko sinulla antaa jotain vinkkejä? Tuntuu jotenkin turhauttavalta vain odottaa, yritänkö keventää oloani jo etukäteen vai odotanko?
    -K-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsehän sain ekalla lääkärikerralla laihdutuslääkkeet, jonka takia ruokavaliokin piti pistää uusiksi. Kesän lääkkeitä käytettyä alkoikin sitten jo se painonhallintaryhmä. Eli ei ole oikeastaan ollut sellaista odotusvaihetta...

      Mutta eihän se kevennysprojektin aloittaminen omatoimisesti haitaksi ole, eli siitä vaan keventämään jos motivaatio riittää :)

      Poista