maanantai 12. syyskuuta 2016

Miten elämä on leikkauksen jälkeen muuttunut?

Jo jokin aikaa sitten anonyymi oli kysellyt kommenteissa miten elämä on leikkauksen jälkeen muuttunut nyt kun leikkauksesta on reilu vuosi. Sen verran hyviä kysymyksiä, että päätin niistä tehdä ihan oman postauksensa.


Miten syön?

Normaalia ruokaa, normaalin aikuisen verran olisi aika hyvä kuvaus, entiseen elämään verrattuna siis vähän! Tällä hetkellä ruokailu on tosin siitä normaalista poikkeava, sillä lasken tarkkaan kaloreita ja ruoan laatuja. Mutta tältä normi arki näyttäisi:

Aamupala (klo 6):
Usein pari leipää kinkulla ja kurkulla, juotavaksi sokeriton energiajuoma. Lisäksi vitamiinit ja Calcichew!
(kaloritarkkailun aikana kaksi näkkäriä samoin päällisin ja juomin)

Aamukahvi töissä (klo 9):
Kahvi ja skyr
(kaloritarkkailun aikana vain kahvi)

Lounas (klo 11)
Liha/kana/kala + vihannekset, salaatti ja lasi rasvatonta maitoa. Joskus saatan ottaa myös jälkkärin, ehkä n. kerran viikossa. Hyvin harvoin syön pastaa/riisiä/perunaa koska siihen aikoinaan totuin painonhallintaryhmässä. Syön kuitenkin silloin tällöin töissä esim. lasagnea mielelläni!
(kaloritarkkailun aikana olen jättänyt mm. lasagnen tyyliset kaloripommit pois ja keskittynyt kevyisiin keittoihin ja proteiiniin+salaattiin. Kuvassa mm. huominen lounas, 350g salaattia erilaisin proteiinein)

Päiväkahvi (klo 13)
Lounaalta jäänyt jälkkäri tai useinmiten hedelmä, sekä kahvi.
(kaloritarkkailun aikana pelkkä kahvi)

- - Jos on nälkä tässä välissä niin saatan syödä kotona Skyrrin klo 15 aikaan - - 

Illallinen (klo 17)
Sitä syödään mitä mies kokkaa. Saattaa hyvinkin olla riisiä tai makaronia sisältävää ruokaa, mutta useimmiten vihanneksia ja kanaa/lihaa/kalaa. Pieni lasillinen maitoa ruoan kanssa sekä aika usein joku pieni jälkkäri (sukulaku, mehujää tms.)
(kaloritarkkailun aikana tullut syötyä salaatteja/vihanneksia sekä tuo liha/kana/kala. Jos mies tekee riisi tai makaronipainotteisia ruokia, saatan ottaa kaapista itselle hyväksi havaitun valmiskeiton ja lisätä siihen hieman raejuustoa. Juomaksi maitoa, eikä mitään jälkkäreitä.)

Iltapala (n. klo 21)
Aika usein iltapala on leipää kinkulla ja kurkulla. Juomaksi mehua tai sokeritonta kokista. Vaihtoehtoinen iltapala on ollut esim. omatekemä vispipuuro maidolla (ja sokerilla), murot maidolla, Skyr tms. Mutta yleensä tuota leipää on tullut mutusteltua. Lisäksi Calcichew!
(kaloritarkkailun aikana iltapala on usein kaksi näkkäriä kinkulla ja kurkulla sekä pieni lasi sokeritonta kokista tai vaihtoehtoisesti Skyr, jos näkkärit tulee jo korvista.)

 Näiden lisäksi paljon paljon vettä pitkin päivää!
Miten pukeudun?

Koska painonpudotus on edelleen kesken, en paljoa ole uusia vaatteita ostellut. Kuitenkin on joutunut jonkin verran pistämään vaatekaappia uusiksi, mutta tyylillisesti en näe suurta muutosta. Tai no, yksi muutos on kyllä tullut, meinaan laggingsit. Ennen en moisia olisi kehdannut päälleni pukea, mutta nyt niitä löytyy kaapista jo mukavasti. Edelleen hieman arkailen niiden pukemista, mutta pikkuhiljaa alkaa olee luottavaisempi olo pukeutua muihinkin kuin säkkeihin.
Rintaliivit on mennyt jo jokin aika sitten vaihtoon, kuppikoko on tainnut tippua painon mukana ehkä puolikkaan. C-kuppikoko on liian pieni, mutta se vanha tuttu D-koko on liian iso. Tai ehkä himan on valmistajastakin kiinni, mutta tuntuu että rinnat olisi kyllä pienentyneet.
Suurimmillani taisin käyttää koon 58-60 vaatteita, nyt koko on n. 50.Miten keho ja iho on reagoinee painonpudotukseen?

Parhaiten ylimääräisen ihon huomaa tällä hetkellä ehkä käsivarsista:


Tuo pinkki pisterivi kuvaa hyvin sitä missä käden (ja lihasten) raja menee ja tuo alle jäävä osa on höllyvää löysää nahkaa. Tästä syystä ei edelleenkään ole tullut pidettyä hihattomia paitoja.
Vatsanahka häiritsee, koska se on tuollainen roikkuva nahkaläppä tuossa reisien päällä, mutta se ei ole yhtä löysä kuin tuo käsivarren löysäke. Lisäksi löysyyttä löytyy reisien sisäpuolilta... Löysä akka kaikin puolin. Kovasti odotan sitä päivää, että joskus pääsisin korjausleikkauksiin ja pääsisin näistä ylimääräisistä nahoista eroon.Teenkö töitä painonpudotuksen eteen vai tippuuko se vaan itsestään?

Tätä kysymystä sivuutin edellisessä postauksessa, eli todellakin painonpudotuksen eteen on tehtävä edelleen töitä, eikä se itsekseen tipu. Annosmäärät kasvaa helposti ja väärillä ruoka-aineilla (kuten herkuilla) päivittäisen kalorimäärän saa helposti ylitettyä. Tuossa aikaisemmin kertomalla ruoka-aikataululla ja -määrillä saa painon kyllä pysymään paikallaan, ehkä pidemmällä aikavälillä jopa jonkin verran tippumaan. Mutta jos tahtoo sinne normaalin painon rajoihin, on edelleen tehtävä kovasti töitä!Menisinkö edelleen leikkaukseen vai kehottaisinko muita miettimään?

KYLLÄ MENISIN! En näe leikkauksessa yhtäkään huonoa puolta. Itsellä leikkauksesta ei tullut mitään komplikaatioita eikä ongelmia syömisen tai verensokereiden kanssa (muutamaa tapausta lukuunottamatta) ole ilmennyt. Ennen leikkausta tosin kuvittelin että kaikki olisi niin helppoa, sen kun vain odottelisi ja laihtuisi.. Kantapään kautta opin, että leikkaus ei itsessään ole ratkaisu vaan sen laihtumisen eteen on yhä nähtävä vaivaa leikkauksen jälkeenkin.Seuraavaa postausta kannattaa odottaa, on meinaan ennen ja jälkeen kuvien aika!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti