tiistai 17. kesäkuuta 2014

Elämäntapaohjaus

Olen ollut erittäin positiivisesti yllättynyt, että Espoossa terveydenhoito todellakin toimii hyvin. Edellisessä kotikaupungissani tämä oli hieman hankalampaa, joten ihan yllätyin, kun sain terveydenhoitajalle ajan jo seuraavalle päivälle aikaa varatessani.

Tämä aika elämäntapaohjaukseen oli siis viime torstaina, jolloin pääsin erittäin mukavan oloisen nuoren terveydenhoitajan vastaanotolle. Tunti meni nopeasti jutellessa ravinto asioista. Kävimme läpi mitä ja millä aikataululla yleensä syön: Olen jo pitkään ollut todella huono syömään aamuisin. Aamulla ei ennätä keskittyä syömään ja usein ei aamupalaa edes tee mieli syödä. Normaalisti aamupala tuleekin syötyä vasta töissä 9-10 välillä. Lounasaika vaihtelee ihan siitä, milloin muistaa syödä. Välillä kello laukkaa jo lähemmäs yhtä, kun havahtuu, ettei tässä ole vielä syömään mennyt. Työ ei tosiaankaan ole niin kiireistä, että se estäisi syömästä, mutta kun sitä uppoutuu johonkin työhommaan, niin aika menee siinä kuin siivillä, eikä sitä nälkääkään oikein huomaa. Usein kotimatkalla sorruin kaupassa käydessä, hyvin nälkäisenä, tekemään huonoja valintoja. Lidlin paistopisteeltä saattoi tulla mukaan välipalaksi lihapiirakka tai kaksi ja jälkiruoaksi donitsi tai pari.. Makea on aina ollut se ongelma minulle. Karkkipussin avatessa pian huomaakin pohjan jo tulevan vastaan.. Herkkuperse siis ollut pienen ikäni ja siitä nyt pitäisi vierottautua!! Sama ongelma on oikeastaan hyvän ruoan kanssa. Jos ruoka on hyvää, sitä tulee santsattua "ihan vähän vaan" lisää, vaikka ei olisi enään edes nälkä (tästä syytän täysin miestäni, joka tekee niin pirun hyvät ruoat :P ) Muutenkin tuo väli töissä syödyn ruoan ja illallisen välissä on liian suuri. Jos sitä yhden aikaan syö töissä, niin illallinen kotona saattaa olla vasta kahdeksan aikaan. Tätä väliä on pitänyt sitten täyttää juurikin välipalalihapiirakoilla ja muilla epäterveellisillä päähänpistoilla.


Siispä nyt tasataan ateriarytmit ja jätetään herkut pois! Aamuisin, jos ei nyt sitten aamupalaa yksinkertaisesti ennätä sen enempää syömään niin ainakin ennen lähtöä olisi hyvä joku hedelmä syödä. Tänään esimerkiksi hedelmä totteli nimeä kananmuna :) Noh, pääasia että jotain pientä pistää suuhunsa. Parin tunnin välein olen yrittänyt nyt syödä edes jotain pientä. Välipalaksi olen ottanut esim. viinirypäleitä tms. Laihdutuslääkkeiden takia ruokavalio on pitänyt nyt vaihtaa vähärasvaiseen, eli pitä vielä tarkemmin miettiä mitä sitä syö. Eilen kävin kaupassa tutustumassa lähikauppamme pakastevihannesosastoon tarkemmin ja sieltä bongasin parit hyvät korvikkeet iänikuiselle perunalle ja riisille. Eilen tulikin ihana kasvisgratiini nautittua illallisella.

Samalla käynnillä listattiin myös juomiset. Mehut ja limut olen vaihtanut kokonaan sokerittomiin jo viime vuonna. Sokeriton energiajuoma löytyy yleensä joka kauppakassista. Kahvia kuluu normaalisti pannullinen päivässä, paitsi helleaikoina sitä juo mielummin viileää juomaa. Kun laskimme nestemääriä yhteen, huomasimme, että juon ihan liian vähän! Siispä nyt on vesipullo töissäkin mukana ja nyt pitää oikein keskittyä siihen, että muistaa juoda.

Sain kotia viemisiksi aimokasan lehtisiä ja samalla myös käskyn mittailla verenpaineita. Läärikäynnillä ja nyt myös terveydenhoitajan käynnillä oli paineet hieman koholla, etenkin alapaine. Kävin siis lainaamassa itselleni viikoksi verenpainemittarin ja olen nyt aamuisin ja iltaisin mittaillut paineita kotona. Kotona lukemat ovat näyttäneet ihan eri lukemia, mutta näinhän lääkäri ja hoitaja ennustivatkin asian olevan. Yleensä sairaalalla ihmiset ovat hieman "paineissa" ja kotona sitten tulokset ovat sitä normaalia luokkaa. Verenpainemittailut loppuvat huomen aamuun, jolloin sitten lasketaan keskiarvoa viikosta. Yritän muistaa pistää tämän keskiarvon sitten tännekin, vaikka samalla kun kerron mitä eilen otetut verikokeen tulokset sanoivat.



Reilu viikon päästä olisi sitten edessä sokerirasitus, mutta sitä ennen nautitaan Juhannuksesta. Toivotaan että säät suosii juhlijoita, oma juhannus menee sukulaisjuhannuksena rauhallisissa merkeissä hyvästä ruoasta ja seurasta nauttien sekä pelaillen. Juhannusaattona ajattelin olla tuijottamatta kaloreita ja rasvamääriä, mutta heti jo juhannuspäivänä palataan ruotuun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti