torstai 23. huhtikuuta 2015

Kotiutuminen

Keskiviikkona vihdoin kirurgi antoi luvan lähteä kotiin. Nesteitä meni hyvin ja pahimmat kivut olivat hellittäneet niin että pärjäisin kotona.
Mies tuli hakemaan töiden jälkeen minut sairaalasta ja suuntasimme ensimmäisenä apteekkiin.

Apteekissa en köyhtynyt "kuin" 115,46€ :
- 3kk Multivita plus 13,94€
- 3kk Calcichew D3 Forte 13,51€
- 10 x Klexane-ruisku 34,35€
- 3kk Somac 15,66€
- Litalgin x 30kpl 18,60€
- Tramadol 100mg x 60kpl 15,18€
- Para-Tabs 500mg x100kpl 4,22€

Okei, tuossahan on moni sellainen useamman kuukauden satsi. Eli kun jakaa kustannukset jokaiselle kuukaudelle, ei siitä hirveänä kustannuksia loppupeleissä tule.
Ikävintä lääkkeidenotossa on ehdottomasti se, että kipulääkkeet (Tramadol ja Para-Tabs) pitää liottaa veteen, eli niitä pillereitä ei voi ottaa sellaisenaan. Se maku on jotain ihan kamalaa! Vaikea yrittää hörppiä lääkeshotin vetästyään enää mitään hyvän makuista päälle, kun ei se mahalaukku vedä tällä hetkellä paljoa. Toinen ikävä puoli on tuo Klexane-lääkkeen pistäminen, ikävän tuntuista touhua ja mahakin ihan mustelmilla sen takia.

Mahaan tuli nyt sitten loppupeleissä viisi pientä reikää. Reiät sijoittuvat valtaosin vasemmalle puolelle kylkeä, neljä navan yläpuolelle ja yksi yllättävän ylös lähelle rintoja. Haavat eivät ole olleet missään vaiheessa mitenkään erityisen kipeät.

Ruokailu leikkauksen jälkeen on ollut hankalaa. Ensimmäisenä päivänä leikkauksesta tuli vedettyä vain vettä, mehua ja kasvislientä. Toisena päivänä saatiin jo ruokavaihtoehdoksi velliä tai kasvissosekeittoa ja maitoa. Velli maistui sairaalassa taivaallisen hyvältä, niin kuin se ensimmäinen aamukahvikin leikkauksen jälkeisenä aamuna!
Kotona ruokailu ei sitten olekaan onnistunut ihan niin hyvin. Kokoajan pitäisi olla syömässä tai juomassa jotain. Koko eilisen päivän oli sellainen etova olo, eikä mitään tehnyt mieli. Ene-dietissä tutuksi tulleet Modifast-valmisteet on nyt olleet ihan pop, tosin nekin on aika lopussa enkä tiedä mitenkä nopeasti posti kuljettaa tilaamani tuotteet perille. Kovasti odotan sitä, että pääsen siirtymään tästä nestemäisestä ruokavaliosta pehmeään ruokavalioon 1½ viikon päästä. Silloin valinnanvaraakin tulee paljon enemmän, kun vaihtoehtona on syödä jo perunamuusia, laatikoita, lohta, raejuustoa... Tässä nestemäisessä vaiheessa ei oikein ideat ole lentäneet Modifast-tuotteita, keittoja ja jugurttia pidemmälle. Toki ravitsemusterapeutilta saaman esimerkin mukaan voisi tällä hetkellä vedellä pilttejä, mehukeittoja ja vellejä, mutta kun ei noita tee yhtään mieli. Tämä aamu alkoi jugurtilla, nyt nautin kahvia ja kohta pitäisi olla jo päiväkeittoa syömässä. Näiden välissä pitäisi sitten muistaa juoda runsaasti maitoa/vettä yms. että nesteitä tulee vähintään päivässä sen 2 litraa. Että ihan työstä käy tämä syöminen näin alkumetreillä. Tosin, jos jotain positiivista sanoo, ainakaan ei ole nälkä!

Sairaalassa ollessa en oikein saanut nukutuksi, joten keskiviikkona kotia päästyäni otinkin pitkät torkut sohvalla. Ensimmäisen yön kotona nukuin sohvalla, koska siinä sain mielestäni parhaimman asennon. Kipua on ollut lähinnä ilman takia vasemmalla puolella kylkeä, joten oikealla kyljellä nukkuminen sentään onnistuu. Viime yön nukuinkin jo sitten sängyssä, mutta useamman tyynyn kanssa, eli en ihan täysin vaakatasossa vielä pysty nukkumaan. Kipulääkkeitä olen alkanut vähentämään, yritän tulla vähemmällä määrällä toimeen. Eli kai sitä senkin puoleen ollaan parempaan suuntaan menossa ja kohta ehkä saa jo yöt nukutuksi hyvin ilman heräilyjä.

Tämän kaiken keskellä kävin sitten eilen vielä hakemassa hammaslääkäriltä lääkepaikkaakin siihen särkeneeseen hampaaseen. Juurihoito on siihen hampaaseen edessä, eli sairasloma hyödynnetään nyt sitten tuonkin asian hoitamiseen. Töihin palaan vasta 21.toukokuuta, kun sairasloma kirjoitettiin 20.4 - 20.5.2014.

6 kommenttia:

  1. Kiitos Susanna kertomuksestasi. Ei voi kuin todeta että on niin erilaisia nämä kokemukset, joten turha murehtia etukäteen ainakaan mitään :) Hienoa, että sinulla alkaa helpottaa. Oliko sulla paljon 'syömisen opiskelua' ennen leikkausta? Mihin nuo lääkkeet on tarkoitettu? Verenohennusta? Miten sairauslomasi määräytyi? Kuulin että joillekin kirjoitetaan vain kaksi viikkoa, joka kuulostaa todella vähäiseltä ajalta.. Vointeja sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syömisen opettelua ei juurikaan ollut. Onhan tuo eneily toisaalta hyvää valmentautumista tuohon nestemäiseen ruokavalioon ja ravitsemusterapeutin lounas opettavainen havaitakseen kuinka paljon sitä oikeasit pystyy syömään leikkauksen jälkeen, sitten jossain vaiheessa. Mutta loppupeleissä maha kyllä sanelee sen tahdin, ei siihen kai voi valmentautua tai opetella etukäteen.

      Klexane on juurikin verenohennuslääke, jota käytetään jo ennen leikkausta, sairaalassaoloaikana ja vielä 10 päivää kotiuduttuakin. Somac on vatsansuojalääke, jota käytetään leikkauksesta 3kk. Litalgin-purkissa lukee, että se on vatsakipuun, mutta itselle se on tullut tutuksi joitakin vuosia sitten sappikivikohtausten hoidossa. En siis ole Litalginia nyt käyttänyt kipuun, vaan ainoastaan ParaTabseja ja vahvaa Tramadol-kipulääkettä.

      Peijaksessa käydessä leikkausta edeltävillä päivillä tuli jo heti sieltä tieto että sairasloma olisi neljä viikkoa. Sairasloma on noin pitkä, koska paranemiseen menee tietenkin hyvä aika, mutta enemmän tuon uuden ruokailurytmin opettelua varten. Itselle tuli yllätyksenä tuo että sairasloma olikin yli 4 viikkoa, koska lääkäri oli kirjoittanut päivästä päivään kuukauden, eikä neljä viikkoa leikkauspäivästä lähtien.
      Kaksi viikkoa kuulostaa tosiaan todella lyhyeltä ajalta, koska vasta kahden viikon sairasloman jälkeen saa luvan siirtyä niihin pehmeisiin ruokiin. Silloin vasta luulen että tulee ne todelliset haasteet, kun mahan on selvittävä oikeasta ruoasta, eikä vain nesteestä.

      Poista
  2. On tosi mielenkiinntoista lueskella näitä sun kertomuksia :)
    Itselläni on tulevana torstaina (jeps vapun aattona) meilahden ensimmäinen lääkärikäynti, jänskättää. Onko sulla leikkauksen jälkeen ollut mitään ongelmia ummetuksen kanssa?
    Sairasloman pituuteen vaikuttanee myös työpaikka/työnluonne?
    Tsemppiä sinulle ja innolla odotan kuulumisia :)

    -Kati-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tänään vatsa toimi ensimmäistä kertaa leikkauksen jälkeen, eli ei sen kummempaa ongelmaa :)

      Kirurgi kyllä kysyi että millaista työtä teen ja kun vastasin tekeväni toimistotöitä, tokaisi että sairasloma on neljä viikkoa. En sitten tiedä miten raskaammat työt vaikuttavat sairasloman pituuteen.

      Poista
  3. Unohdin aiempaan viestiini laittaa, että mistä oot tilannut niitä enne-dietin tuotteita? Apteekisti varmasti saa mut edullisemmin netin kautta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ene-tuotteita tilaan osoitteesta https://www.nu3.fi/
      Noin viikossa tulee tuotteet, yli 29€ tilaukset ilman postikuluja ja on ainoa paikka mistä noita Modifast tuotteita oikeastaan saa. Mikäli makeasta tykkää, niin suosittelen Modifastin suklaajuomaa ja vanukasversiokin on varsin ihana.

      Apteekista kun aikoinaan kävin kyselemässä tuotteita, ei heillä ollut yhden yhtä ene-valmistetta ja kehoittivat menemään viereiseen Prismaan etsimään. Prismasta ostan yleensä sitten aina Naturdietin suklaa-banaanijuomaa, joka maistuu ihan kaakaolle <3 Hintaa yhdellä purkilla on jotain 1,60-1,70€
      http://d20tdhwx2i89n1.cloudfront.net/image/upload/t_next_gen_article_large_480/umt6aou5klazvwc9r8lg.jpg

      Poista