tiistai 14. huhtikuuta 2015

Leikkausta edeltävä käynti


Päivä Peijaksessa takana ja informaatioähky päällä. Hirvittävän paljon tuli taas imettyä itseensä tietoa ja nyt leikkaus alkaa olla jo todella kosketeltavan lähellä.
 
Päivä alkoi fysioterapeutin ryhmätapaamisella. Mukana tuossa ryhmässä oli kaksi todella mukavaa naista, joihin pääsin tutustumaan jo tulotarkastuspäivässä kuukausi sitten. Fysioterapeutti valotti hieman hengitysharjoituksia yms. mitä sairaalassaolon aikana tulee eteen ja vielä kotonakin ollessa. Itselle tuli uutena tietona se, että CPAP-laitetta käytetään sairaalassaoloaikana. Siis olin kuullut kyllä että laitetta käytettäisiin leikkauksen jälkeen, mutta jotenkin oletin sen koskevan vain niitä joilla sitä käytetään jo ennestään esim. uniapnean hoitoon. Saas näkee miten tuon laitteen kanssa tulee toimeen. Tai pakkohan se kai on.. Pullohengitysharjoituksia pääsee kokeilemaan jo heti sairaalassa ja sitä jatketaan sitten kotona. Paras osuus tuosta fysioterapeutin tapaamisesta oli mielestäni ne jumppaohjeet joita saatiin. Innostuin kovasti kun fysioterapeutti esitteli kuminauhajumpan alkeita ja päätin heti huomenna lähteä metsästämään tuota vastusnauhaa!
 
Tämän jälkeen suuntasimme ravitsemusterapeutin luokse, jossa meitä odotti punnitukset ja opetuslounas. Kuukauden takaisesta tulotarkastupäivästä paino on tippunut reilu viisi kiloa ja ollaan taas takaisin niissä mitoissa, missä oltiin kun painonhallintaryhmässä ene-dietti loppui. Aika hyvin siis ottaen huomioon että tuossa oli pääsiäinen välissä jolloin matkasimme jälleen Viroon ja annoin itselleni luvan herkutella pääsiäislounaalla ja pääsiäisherkuilla sen yhden päivän. Mutta nyt siis jatketaan sunnuntaihin asti eneilyä vielä.
Opetuslounas oli hyvin hämmentävä. Tarkoitus oli ottaa vain sen verran ruokaa, mitä arvioisi uuden ruokamäärän olevan leikkauksen jälkeen. Luulin ottaneeni ruokaa hirmuisen vähän, mutta kuulemma se oli juuri hyvä määrä. Siinä syödessä sai sitten kysyä mitä mieltä askarrutti leikkauksen jälkeisen elämän ruokavaliosta. Itselle tulee varmasti olemaan hankalaa olla juomatta samaan aikaan kun syö ja se juominen pitkin päivää ylipäätänsä. Nähtäväksi jää myös se, mitkä ruoat sopivat uudelle mahalle. Olen meinaan lukenut että toiset eivät leikkauksen jälkeen siedä esim. ruisleipää tai hapokkaita juomia. Energiajuomia lipittävälle ihmiselle tuo hapokkaista juomista luopuminen kuulostaa harmittavalle, mutta pikkumasun eteen siitäkin sitten tarvittaessa kyllä luopuu. Kahvi toivottavasti maistuu vielä leikkauksen jälkeenkin yhtä hyvälle!
 
 
Viimeisenä päivän ohjelmassa oli K4 osastolla käynti, jossa tapasin sairaanhoitajan pikaisesti. Perjantaina kuulemma pitäisi soittaa osastolle ja tiedustella tarkempaa leikkausaikaa. Sairaanhoitajalta sai ohjeistuksen leikkausta edeltävän päivän lääkitykseen sekä lääkkeitä ja kirjallisia ohjeita kotia viemisiksi, kaikki tieto kun ei luonnollisestikaan voi pysyä päässä. 
Klexanea, tuttavallisemmin napapiikkiä, olen tottunut piikittelemään muille oltuani opiskeluaikana töissä vuodeosastolla. Nyt sitten pitäisi pari viikkoa itseä pistellä, sunnuntaista lähtien, ei kiva. Lisäksi sain mukaan vatsansuojalääkkeen ja leikkausta ennen otettavan preOp juoman, joka pitää verensokerin hyvällä tasolla, ettei pääse paastotessa ennen leikkausta sokerit romahtamaan.

Sairaanhoitaja oli aika tiukkana siitä, että paino ei saisi nousta yhtään ennen leikkausta. Paino saa kyllä tippua, mutta vähintään siis pitää pysyä samassa. Leikkauksen peruuttamista voidaan vielä kuulemma harkita, mikäli leikkauspäivän aamuna puntari näyttää yhtään enempää kuin tänään. Eipä tuon tosin pitäisi olla mikään ongelma, sillä loppuviikon eneillessä sitä tuskin kovin paljoa paino ainakaan nousee!
 
Nyt sulattelemaan tätä kaikkea tietoa. Perjantaina sitten aamusta vielä labroissa käymään ja iltapäivällä soittamaan mihin aikaan sitä maanantaina makaa leikkauspöydällä ja monenko aikaan pitää sairaalaan kirjautua. Sairaanhoitaja jo varoitteli että saattaa aikanen aamu tulla eli 6.30 pitäisi olla Peijaksessa. Saattaa yöunet jäädä su-ma välisenä yönä aika vähäiselle, varmasti pikkuhiljaa alkaa hiipimään se todellisuus mieleen, että kohta sitä oikeasti ollaan siellä leikkauspöydällä.
 
 








8 kommenttia:

  1. Susanna,
    toivotan onnea leikkaukseen. Ja seuraan toipumistasi ja kuulumisiasi täältä ruudun toiselta puolelta. Itsellä myös leikkaukseen meno mielessä, keräilen vielä rohkeutta ja vertaiskokemuksia "ennen-jälkeen" kuten kirjoituksesi tässä blogissa. Olen täpännyt sivusi suosikkeihin ja käyn katsomassa päivityksiäsi. Vielä kerran paljon onnea hyvästä päätöksestä, perässä tullaan (luulisin) , terkuin tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina, mukava että kirjotuksistani voi olla hyötyä myös muille leikkausta pohtiville :)

      Poista
  2. Olipa kiva lukea blogiasi.Kävin itse samat asiat Peijaksessa läpi viime syksynä.Vatsalaukun ohitus tehtiin 30.9.kaikki sujui loistavasti ja hoitajat siellä tosi mukavia.C-paplaite oli mullekkin uusi tuttavuus ja aluksi tuntui,että tukehdun,kun laitoin sen naamalle.Pian siihen tottui ja yritin aina ottaa torkut se naamalla,että varmasti tulisi tarpeeksi käytettyä ja puhaltelin ahkerasti pulloon sairaalassa ja kotona. Eipä sitä hirveän hyvin tullut nukuttua leikkausta edeltävänä yöllä ja mut leikatttiin vasta päivällä joten ei ollut kivaa.Sain hirveän migreenin tapaisen olotilan,kun ilman ruokaa ja nestettä joutui olemaan mutta siitäkin selvisin.Tsemppiä leikkaukseen!!! T:Emilia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri soittelin aikaa saapua Peijakseen ja klo 8 pitäisi olla osastolla. Leikkausvuorossa olen vasta kolmantena joten ei ihan heti olla kiikuttamassa leikkaussaliin. Saattaa tulla pitkä odotus vielä siinä aamulla, joten toivottavasti se preOp -litku pitää pääkivut poissa, koska taipumus on itselläkin nälkäpäänsärkyyn.

      Ja kiitoksia tsempeistä :)

      Poista
  3. Kiitos kun kerrot näistä niin yksityiskohtaisesti ja kiinnostavasti! Minun kohdalla tosin tämäkin vahvisti kantaani siitä, että en halua leikkausta. En nimittäin ikinä uskaltaisi! Sainpa tästä taas lisää perusteluja lääkärille, kun asia seuraavan kerran otetaan (taas) puheeksi.

    Mutta sinulle silti onnea matkaan ja paljon tsemppiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä aika ei ole vielä kypsä sinulle mennä leikkaukseen, tai voihan se olla ettei sitä päivää tulekaan. Itse en ensimmäisellä kerralla ottanut koppia lääkärin leikkausehdotuksesta, vaan sitkeästi yritin saada itse painon kuriin. Monenmonta epäonnistunutta laihdutusta myöhemmin on pakko nostaa kädet pystyyn ja todeta etten mä pysty siihen ilman apua.

      Toisin kun sinulla, minulle liikunta on näillä kilomäärillä ollut enemmän haitaksi kun hyödyksi. Olen saanut paikkoja vain kipeäksi ja pelkään vielä hajottavan polven tms. kun paino on mitä on.. Toivon kyllä löytäväni liikunnan ilon, kunhan painoa on saanut sen verran alas ettei paikat hajoa.

      Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa laihduttaa, pääasia on että yrittää. Tsemppiä siis itsellesikin valitsemallesi polulle :)

      Poista
  4. Komppaan yllä kirjoittanutta, kiitos yksityiskohtaisesta kertomuksesta. Itselläni on ensimmäinen käynti meikussa tän kuun vika päivä ��
    Tsemppiä leikkaukseen ja innolla odottelen kuulumisia.

    -Kati-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä ja tsemppiä myös itsellesi tulevaan :)

      Poista